Close

Introduktion

Hobie Cat er nok mest kendt for sine ikoniske ”bananbåde” med de farvede sejl. Med over 200.000 både er Hobie Cat den producent som har solgt flest katamaraner på verdensplan. Hobie Cat 16 alene tegner sig for ca 135.000 solgte både hvilket gør den til en af de største klasser indenfor sejlsporten overhovedet. Blandt de mange modeller fra Hobie Cat er det den spiler-fittede Hobie Cat 16 SPI der pt oplever størst aktivitet på kapsejladsbanerne herhjemme.

Hobie Cat udmærker sig på flere områder. Hobie Cat er en ‘manufacturers one design class’. De stramme klasseregler tillader kun få modifikationer på de fabriksproducerede både hvilket er med til at holde omkostningerne nede til grej. Hobie Cats har gennem årene vist at være pålidelige og solidt konstruerede både, som giver sejlglæde i mange år. Fordi bådene er solidt byggede holder kapsejladsbådene en høj pris ved videresalg: for det første kan de bruges i mange år til kapsejlads, og endvidere holder de mange år som fritids- eller strandbåde. Hobie Cat ejere har det med at holde på deres både i mange år, og derfor kan brugtbådsmarkedet synes begrænset trods den relativt store udbredelse.

Ikke mindst Hobie Cat 16 klassen er karakteriseret ved at favne bredden og eliten: Her kan man til kapsejladser møde juniorer, studerende, olympiske medaljetagere, en sjælden gang en pensionist, samt ikke mindst både yngre og midaldrende mennesker med almindeligt fast arbejde. Der er således mulighed for at sejle på alle niveauer, hele livet.

Hvad enten du er interesseret i komme i gang med at sejle kapsejlads eller hyggesejlads, kan du i en Hobie Cat se frem til fart og spænding, sejltekniske udfordringer og et godt kammeratskab i klassen på vand og på land, kort sagt: The Hobie way of life.

Hvordan kommer man i gang?

Det kan ske via din lokale Hobie Cat Fleet og/eller sejlklub med Hobie Cats på programmet. Her kan man få hjælp til alt fra rigning, trimning, boathandling m.m.m. Desuden organiserer de lokale Hobie Cat Fleets fra tid til anden kom-og-sejl arrangementer. Disse annonceres normalt her på DHCA hjemmeside og i DHCAs Facebookgruppe.

Flere og flere klubber etablerer sig med decideret flerskrogstræning og nogle klubber kan endda tilbyde låne-/lejebåd.

Savner du en Fleet i nærheden af dig, er der også mulighed for, at I går flere sammen om at starte jeres egen fleet, eller I kan starte jeres egen afdeling af den nærmeste fleet. DHCA støtter klubber som ønsker at starte Hobie-afdelinger med ekspertise, råd og vejledning og er behjælpelig med at finde trænere, som kan hjælpe klubben i gang.

Vælg båd efter besætningsvægt

Hvor Hobie Cat 16 spi er den enkle og meget robuste konstruktion, som er blevet ført up to date med spiler, så er Hobie Cat Tiger & Wild Cat til forskel herfra både i skrogform, trimmuligheder m.m. nyere og mere high-tech i opsætning. Men hvilken af de to Hobie Cat klasser man vælger at sejle er langt henad vejen et spørgsmål om at matche båden med besætningens vægt for at få den maksimale sejlglæde.

Både Hobie 16 spi og Tiger/Wild Cat har erfaringsmæssigt en meget bred margin for hvilken besætningsvægt der kræves til at kunne sejle båden konkurrencedygtigt. Vægtgrænserne tilgodeser mix-besætninger, som af samme grund er godt repræsenteret i både Hobie Cat 16 spi samt i Tiger/Wild Cat klasserne. Tiger/Wild Cat tilgodeser med større skrogvolumen og større sejl en tungere besætning end Hobie Cat 16 spi.

En Hobie 16 spi kan kapsejles af en besætning der vejer fra ca. 100 til 150 kg. Til kapsejlads fastsætter klassereglerne et mindstekrav til besætningens vægt på 129,3 kg ved “åbne” stævner. Vejer besætningen mindre, kompenseres med ekstra vægt på båden. Såfremt der er tale om et rent kvinde-event, er min. vægt i øvrigt 118,2 kg. Og for rene ungdoms-events er min. vægt 112,5 kg.

For Tiger/Wild Cat gælder klassereglerne om en minimum besætningsvægt på 140 kg og et tilsvarende højere leje for besætningsvægten ift Hobie 16 spi. Men sejles der efter F18 reglerne er der flere vægtkategorier i kombination med mindre fok og spiler samt krav til kompensationsvægt.