Elite og bredde

America’s Cup, Extreme Sailing Series og M32 cup, for blot at nævne nogle af de store konkurrencer, har skabt øget interesse omkring flerskrogssejlads herhjemme. Dertil er katamaran atter blevet en olympisk disciplin med Nacra 17. Mange dygtige flerskrogssejlere har trådt deres barnesko i en Hobie Cat og mange bliver ved at sejle Hobie Cat hele livet.

Især Hobie Cat 16 og Hobie Cat 16 spi tilbyder gode muligheder for flerskrogskapsejlads i store felter for både bredden og eliten. Nedenfor følger en gennemgang af de oplagte muligheder. Vi starter herhjemme.

Ungdoms Grand Prix 

HC16 SPI klassen deltager i Dansk Sejlunions Ungdoms Grand Prix stævner, sammen med de øvrige ungdomsklasser 29er, Europe, Laser mm. Ungdomssejlerne deltager derudover på lige fod med seniorerne i de øvrige danske stævner.

Den tyske Prosail Tour

Klassen har fra start haft et godt venskab med de tyske Hobie Cat sejlere. Den tyske Prosail Tour i Nordtyskland (Grömitz, Kielerwoche, Kellenhusen, Sylt mv.), giver hvert år mulighed for at prøve kræfter med større felter, op til 50 både. Vi ser i øvrigt også jævnligt deltagelse af tyske både ved danske stævner.

Internationale Hobie Cat stævner, EM og VM

Det har altid været en del af klassens koncept og stil, at man kan deltage i EM og VM også som nytilkommen, idet der sejles en række udtagelsessejladser inden ”finalen”, hvor man kan konkurrere om et antal ”åbne pladser”, hvis man ikke er forhåndsudtaget fra ranglisten. Selv som forholdsvis uøvet kan man altså få lejlighed til at opleve store internationale events, hvilket for de fleste er en mulighed, der giver lyst til at gøre en ekstra indsats.

Til EM sejles i Goldfleeten (”finalen”) med udleverede ”fabrikssejl”, der typisk bærer hovedsponsorens logo (og som efterfølgende kan købes for nedsat pris). De både, der ikke bliver udtaget til goldfleeten, sejler i stedet i en parallel serie, ”Silverfleeten”.

Ved HC16 Worlds (VM) med almindeligvis ca. 200 deltagende besætninger i den åbne disciplin sejles i ”fabriksbåde”, normalt 56 stk. efter et round-robin system. Man behøver altså ikke at medbringe sin egen båd til VM, hvilket gør det en del mere økonomisk overkommeligt at deltage. Det fremmer naturligvis også konkurrencen, at flere kvalificerede sejlere kan deltage, og denne er da også særdeles hård på toppen. Der er normalt deltagere fra samtlige kontinenter bortset fra Antarktis.

Ved VM afvikles udover ”Open” en række forskellige discipliner, som samler yderligere mellem 200-250 besætninger. Det drejer sig om Women, Masters og Grand Masters og Youth.

Alle discipliner ved VM sejles i Hobie Cat 16 ”Classic”, dvs. uden genakker.

Ved EM sejles Youth disciplinen med HC16 spi. Resten af EM disciplinerne sejles i Hobie Cat 16 ”Classic”.

Tursejlads

Kapsejlads er ikke alt, og mange bruger også en Hobie Cat 16 til tursejlads. Bådene kan sejle ind på lavt vand og kommer hurtigt langt omkring og tåler at blive trukket op på en strand. Flere klubber har en årlig weekendtur, hvor unge og gamle har en herlig weekend, med overnatning, grill og sjov. Her organiseres typisk alternative former for kapsejlads og konkurrencer på vand og på land. Siden klassens start har ”The Hobie way of life” været det slogan man mødes under. Det betyder, at man selvfølgelig sejler for at vinde, men i lige så høj grad for at have det sjovt sammen.