Introduktion

Hobie Cat er nok mest kendt for sine ikoniske ”bananbåde” med de farvede sejl. Med over 200.000 både er Hobie Cat den producent som har solgt flest katamaraner på verdensplan. Hobie Cat 16 alene tegner sig for ca 135.000 solgte både hvilket gør den til en af de største klasser indenfor sejlsporten overhovedet. Blandt de mange modeller fra Hobie Cat er det den spiler-fittede Hobie Cat 16 SPI der pt oplever størst aktivitet på kapsejladsbanerne herhjemme.

Hobie Cat udmærker sig på flere områder. Hobie Cat er en ‘manufacturers one design class’. De stramme klasseregler tillader kun få modifikationer på de fabriksproducerede både hvilket er med til at holde omkostningerne nede til grej. Hobie Cats har gennem årene vist at være pålidelige og solidt konstruerede både, som giver sejlglæde i mange år. Fordi bådene er solidt byggede holder kapsejladsbådene en høj pris ved videresalg: for det første kan de bruges i mange år til kapsejlads, og endvidere holder de mange år som fritids- eller strandbåde. Hobie Cat ejere har det med at holde på deres både i mange år, og derfor kan brugtbådsmarkedet synes begrænset trods den relativt store udbredelse.

Ikke mindst Hobie Cat 16 klassen er karakteriseret ved at favne bredden og eliten: Her kan man til kapsejladser møde juniorer, studerende, olympiske medaljetagere, en sjælden gang en pensionist, samt ikke mindst både yngre og midaldrende mennesker med almindeligt fast arbejde. Der er således mulighed for at sejle på alle niveauer, hele livet.

Hvad enten du er interesseret i komme i gang med at sejle kapsejlads eller hyggesejlads, kan du i en Hobie Cat se frem til fart og spænding, sejltekniske udfordringer og et godt kammeratskab i klassen på vand og på land, kort sagt: The Hobie way of life.

Sådan kommer du i gang

Kontakt din lokale Hobie Cat Fleet og/eller sejlklub med Hobie Cats på programmet (se kontaktoplysninger længere nede). Her kan du få hjælp til alt fra rigning, trimning, boathandling m.m. på din egen båd. Nogle klubber tilbyder også låne-/lejebåd. Desuden organiserer de lokale Hobie Cat Fleets fra tid til anden kom-og-sejl arrangementer. Disse annonceres normalt her på DHCA hjemmeside og i DHCAs Facebookgruppe.

Flere sejlklubber har stor sportslig og social succes med at tilbyde klubtræning i Hobie Cat til ungdom og seniorer. Hobie Cat har vist sig at være en jolle-type, der er i stand til at fastholde sejlere i klubberne i den “vanskelige” periode fra sejlerne er 16 til 26 år (studietiden).

Blandt de mange modeller af Hobie Cats er det Hobie Cat 16 spi, der de seneste år har været den foretrukne klubbåd i Danmark, ligesom den er bedst repræsenteret på kapsejladsbanerne. Båden kan sejles for sjov og på konkurrenceplan med en bred margin for den samlede besætningsvægt (ca. 100-150 kg). Herved adskiller Hobie Cat 16 spi sig fra hovedparten af de flerskrogsbåde, der primært er designet til ungdomssejlads og dermed er væsentligt mere vægt-følsomme.

Hobie Cats har gennem årene vist deres værd som bundsolide klub-joller, der kan holde til lidt af hvert, og de giver nem adgang for nye sejlere til at komme i gang. For klubberne synes investeringen hurtigt at blive tjent ind med det aktivitetsliv, der hurtigt udfolder sig omkring Hobie Cat sejlads.

Til juniorer i alderen 10 til 16 år, som er for lette til Hobie Cat 16 SPI, har Hobie Cat lavet modellen Dragoon. Modellen har vundet udbredelse i nabolande, men er pt ikke etableret som klasse herhjemme ud over Middelfart Sejlklub, som i foråret 2014 har startet et pilotprojekt op med 2 både.

Vælg båd efter besætningsvægt

Hvor Hobie Cat 16 spi er den enkle og meget robuste konstruktion, som er blevet ført up to date med spiler, så er Hobie Cat Tiger & Wild Cat til forskel herfra både i skrogform, trimmuligheder m.m. nyere og mere high-tech i opsætning. Men hvilken af de to Hobie Cat klasser man vælger at sejle er langt henad vejen et spørgsmål om at matche båden med besætningens vægt for at få den maksimale sejlglæde.

Både Hobie 16 spi og Tiger/Wild Cat har erfaringsmæssigt en meget bred margin for hvilken besætningsvægt der kræves til at kunne sejle båden konkurrencedygtigt. Vægtgrænserne tilgodeser mix-besætninger, som af samme grund er godt repræsenteret i både Hobie Cat 16 spi samt i Tiger/Wild Cat klasserne. Tiger/Wild Cat tilgodeser med større skrogvolumen og større sejl en tungere besætning end Hobie Cat 16 spi.

En Hobie 16 spi kan kapsejles af en besætning der vejer fra ca. 100 til 150 kg. Til kapsejlads fastsætter klassereglerne et mindstekrav til besætningens vægt på 129,3 kg ved “åbne” stævner. Vejer besætningen mindre, kompenseres med ekstra vægt på båden. Såfremt der er tale om et rent kvinde-event, er min. vægt i øvrigt 118,2 kg. Og for rene ungdoms-events er min. vægt 112,5 kg.

For Tiger/Wild Cat gælder klassereglerne om en minimum besætningsvægt på 140 kg og et tilsvarende højere leje for besætningsvægten ift Hobie 16 spi. Men sejles der efter F18 reglerne er der flere vægtkategorier i kombination med mindre fok og spiler samt krav til kompensationsvægt.

Fakta om Hobie Cat 16 SPI

Hobie Cat 16 SPI er den spiler-fittede udgave af den originale Hobie Cat 16, som på verdensplan er den største to-mands jolleklasse med over 135.000 byggede eksemplarer.

Hobie Cat 16 og Hobie Cat 16 SPI er entypebåde, det vil sige at klassereglerne fastlægger alt vedr. båden og dens udstyr. Kun få modifikationer er tilladt, ligesom kun sejl leveret fra Hobie Cat må benyttes. Alt sammen for at sikre, at bådene er ens og kan kapsejle på lige fod. Trods det enkle design er der slagkraftige trimmuligheder.

Hobie Cat 16 er nem og hurtig at rigge til og af i forbindelse med transport. En eller flere både stables let og kan trailes efter en almindelig personbil.

Konstruktionen er komposit med skum sandwich, og riggen har gennemgående sejlpinde i både storsejl og fok, samt drejelig mast, og er for så vidt stadigvæk hi-tech. Mylar-sejl blev i 1980erne indført i USA, men den øvrige verden bestemte sig for at undlade dette for at holde prisen nede. Hobie Cat 16 var blandt de første både med to mand i trapez, og Hobie Cat 16 SPI er stadig den eneste udbredte ungdomsklasse i Danmark, hvor rorsmanden står i trapez.

Det specielle design med de ”bananformede” asymmetriske skrog rummer flere fordele: Skrogformen giver ikke nogen særlig god højde på kryds, men til gengæld er den velegnet til store hastigheder i god vind. Man når let 12 knob på kryds i frisk vind, og under mere ekstreme forhold kan her nås 14 knob, så her er krydsegenskaberne alt i alt særdeles gode. På læns ligger topfarten på 19-20 knob, mens der på halvvind kan opnås endnu højere hastigheder. Bananformen er desuden velegnet til at ”surfe” på bølger på læns. Trampolinen er løftet et stykke op over skrogene, og dette er et hensigtsmæssigt design ved sejlads på bidevind i store bølger, da man ikke så let får benene slået væk under sig af særligt store bølger, når man står i trapez.

Der er ingen sværd, som dels er kostbare på katamaraner, og dels kan gøre grundstødninger til en meget alvorlig sag. Dette er selvfølgelig praktisk for hygge-sejleren, men sandelig også for kapsejleren, da mange flerskrogsstævner netop foregår fra en strand snarere end fra en havn. Desuden gør de det meget lettere at sejle ind og ud fra en strand med brænding, da krydse- og styreegenskaberne er til stede fra starten, og ikke først opstår, når man sætter sværdene ned. Grundstødning med rorene er ikke det samme problem på grund af det automatiske udløser system.

Det lave fribord betyder i øvrigt, at det er langt lettere at kravle ombord, når man har rejst båden op efter en kæntring, end det er ved mere sædvanlige katamarandesign. Dette er både en fordel for unge sejlere, såvel som for de lidt ældre sejlere.

Hobie 16 er et usædvanlig gennemarbejdet design, der er udført under hensyntagen til de praktiske forhold ved en bred vifte af anvendelser.

Ud over lokale og nationale stævner afholdes der et officielt EM & U-EM hvert år, samt VM & U-VM hvert andet år.

Længde 5,05 m
Bredde 2,41 m
Storsejl 13,77 m2
Fok 5,12 m2
Spiler 17,6 m2

Fakta om Hobie Dragoon

Designet af Hobie Cat Europe i 2001 til juniorbesætninger, som endnu er for lette til at tumle en HC16 spi.

Hobie Dragoon er ligesom HC16 spi en to-mands katamaran med tre sejl og dobbeltrapez.

Den primære målgruppe er juniorsejlere i alderen 10-16 år.

Hobie Dragoon er en ISAF anerkendt klasse.

Båden bruges til flerskrogstræning/-uddannelse af juniorsejlere i en række europæiske lande som f.eks. Holland, Belgien, Frankrig og Italien. Hobie Dragoon giver bl.a. optimistjollesejlere muligheden for at omstige til flerskrogssejlads på et tidligere tidspunkt i deres sejlerkarriere. I Sydafrika har man kørt succesfulde programmer, hvor juniorsejlere startes ud direkte på Hobie Dragoon.

Længde 3,91 m
Bredde 2,15 m
Storsejl 9,5 m2
Fok 2,2 m2
Spiler 8,8 m2